Filmz-afstemning

Stemmer i alt:

De sidste nye artikler på Filmz


December er lige rundt om hjørnet, og vanen tro bliver biograferne snart oversvømmet med film om nisser, julemænd og bjældeklang. Den første har allerede ramt biograferne i form af "Familien Jul". Men det behøver ikke altid være sukkersød underholdning. Filmz bringer her et bud på de fem bedste alternative julefilm.

5. "Bad Santa"

I "Bad Santa" går vejen til julemandens hjerte ikke gennem en skål varm risengrød med en smørklat på toppen. Her skal der stærkere sager til. Billy Bob Thorntons kriminelle julemand får kun julelys i øjnene, når han stirrer ned i bunden af en whiskyflaske eller horer sig igennem personalet i det storcenter, han arbejder i. Thornton har sjældent været bedre end i denne herligt politisk ukorrekte julegodte. En perfekt sort komedie til at skylle smagen af den søde marcipan og de klæge julekager væk med.4. "Bossen og bumsen"

Vi bliver lidt ved de afdankede julemænd. I John Landis' "Bossen og bumsen" bytter den hjemløse Eddie Murphy roller med børsmægleren Dan Aykroyd, og der går ikke længe før sidstnævnte rammer bunden med et brag. I en af de sjoveste scener vralter Aykroyd hamrende stiv ind i en bybus iført et uvasket julemandskostume og fisker en klam skinke frem fra sit skæg, som han fortærer med hud og hår. Kort tid efter sætter han en pistol mod sin egen tinding. Så meget for den julestemning!3. "Gremlins"

Der er ikke noget, der kan spolere julefreden som en flok anarkistiske gremlins. Drillenisserne i Joe Dantes sorte komedie "Gremlins" er ikke sådan at spøge med, og da først de grønne væsner går løs på den lille amerikanske forstad, efterlader de sig et spor af blod og grønt slim i den nyfaldne sne. "Gremlins" er en skøn blanding af b-film, sort komik og gakkede gys, der ikke har mistet sin glans her 30 år efter premieren.
2. "Nightmare Before Christmas"

Præmissen for Tim Burton og Henry Selicks fantastiske dukkefilm "The Nightmare Before Christmas" er genial i al sin enkelhed. Halloweens ubestridte skræmmekonge Jack Skeleton er blevet træt af gys og gru. Derfor kidnapper han julemanden for at prøve kræfter med at sprede julestemning frem for skræk og rædsel – hvilket selvfølgelig ikke går helt efter planen. Instruktionen er mesterlig, billederne er uforglemmelige og Danny Elfmans soundtrack er umuligt ikke at synge med på.


1. "Die Hard"

"Ho, ho, ho. Now I Have a Machine Gun". Bruce Willis' fik sit store gennembrud som den spøgefulde og hårdtslående politimand John McClane i John McTiernans actionklassiker "Die Hard". Og der er ikke noget som indvarsler julens komme som gode gamle Bruce, der pløjer sig igennem en hær af tyske terrorister, mens han strør om sig med uforglemmelige oneliners. Det er ikke blot den bedste alternative julefilm nogensinde, men også den perfekte actionfilm. Og mere kan man jo egentlig ikke ønske sig.